Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Livesteaming “Datalogien i din lomme” Ved datalogerne Kaj Grønbæk og Kasper Green Larsen

22 november, 2022 kl: 18:45 til 21:00

Gratis

Vi er så heldig at vi har fået lov til at være vært for livestreaming af naturvidenskabelig foredragene fra Aarhus Universitets Søauditorierne.

Foredragene udbydes af Aarhus Universitet i samarbejde med Carlsbergfonden.

Forelæsere er oftest forskere – primært fra Aarhus Universitet, men også andre universiteter og forskningsinstitutioner i Danmark og udlandet – som fortæller om de nyeste opdagelser og erkendelser inden for primært naturvidenskab og sundhedsvidenskab.
Niveauet er højt, og som deltager bliver man udfordret, men kan få udbytte af alle foredrag – uanset hvilke faglige forudsætninger man har.

De fleste af foredragene tiltrækker hver aften 800 deltagere alene i Søauditorierne i Aarhus hvorfra de livestreames. Foredragene ikke er offentligt tilgængelige på nettet – hverken mens de afvikles eller efterfølgende.

Vi vil rigtig gerne skabe et fællesskab så det, ud over en videnskabelig/kulturel oplevelse, også bliver en fælles, social oplevelse hvor vi mødes og deltage i og opleve foredragene sammen – uanset om I kommer alene eller sammen med nogle I kender.

Der kan stilles spørgsmål til forelæseren via sms eller Twitter undervejs i foredraget og forelæseren vil svare på så mange spørgsmål som muligt i den sidste del af foredraget. Vi vil selvfølgelig hjælpe med at sende spørgsmålene hvis der er brug for det. Undervejs i foredraget er der en 20 minutters pause.

Vi vil byder velkommen, informerer om programmet for aftenen og hjælpe med at sende spørgsmål.

Om foredraget ”

I din smartphone i lommen og din bærbare computer ligger resultaterne af mange års datalogisk forskning. Men hvordan forsker man i datalogi? Hør om teknologiens udvikling og forskningen i bl.a. data, algoritmer og brugergrænseflader der gavner os alle.

Smarte algoritmer, kunstig intelligens og nyskabende brugergrænseflader – også kaldet user interfaces – baseret på stadig hurtigere og mindre computerchips har skabt de digitale innovationer, der har revolutioneret vores hverdag. I dette foredrag dykker vi ned i din lomme og hører om vejen fra computere så store som gymnastiksale til små håndholdte smartphones, som har millioner gange mere regnekraft end computeren i rumfartøjet der bragte de første mennesker til månen.

Du vil blive klogere på, hvordan ideerne og teknologierne er udviklet, og hvordan de har givet os alle de digitale redskaber, som vi bruger mange gange om dagen: webbrowsere, søgemaskiner, smartphones og snart Augmented Reality briller.

I foredragets første halvdel fokuserer vi på historien om digitale innovationer, helt fra de første computere til designet af de brugergrænseflader, såsom mus, desktop, webbrowser, smartphone mv. som vi kender i dag. Disse brugergrænseflader er helt centrale, da de har gjort det muligt at udbrede de digitale teknologier til milliarder af almindelige brugere uden datalogisk indsigt. Vi vil også komme omkring nogle af teknikkerne bag interaktionsdesign; altså det at designe brugervenlige IT-systemer.

I den anden halvdel kigger vi dybere ned i datalogien for at forstå, hvordan forskning i data, algoritmer, programmer og kunstig intelligens spiller en central rolle i den teknologiske udvikling. Hvad er det for eksempel der muliggør at Google kan håndtere mere end 8 milliarder søgninger om dagen? Undervejs vil vi forklare hvad algoritmer er, hvordan forskellige algoritmer kan være mere eller mindre effektive og hvorfor det er vigtigt.

Til sidst kigger vi nærmere på kunstig intelligens, også kaldet maskinlæring, for at forstå hvordan computere kan ”lære” at forstå talesprog, genkende billeder, lave forudsigelser og endda skrive tekst som er meget vanskeligt at skelne fra noget skrevet af mennesker.

Vi glæder os til at se jer til en spændene og hyggelig aften.

Detaljer

Dato:
22 november, 2022
Tidspunkt:
18:45 til 21:00
Pris:
Gratis

Sted

Rangstrup Forsamlingshus
Over Jerstalsvej 232
Agerskov, 6534
+ Google Maps
Telefon:
+45 29 27 86 36

Arrangør

Forsamlingshuset
Telefon:
+45 29 27 86 36
E-mail:
kontakt@rangstrupforsamlingshus.dk
Se Arrangør hjemmeside